Flores
Door: koenenbettine
Blijf op de hoogte en volg Koen en Bettine
12 September 2011 | Indonesië, Batavia
Om 08.00 uur lokale tijd kwamen we aan op het eiland Flores. Je merkt het direct, het is hier een stuk warmer dan op Bali !!! Na een korte vlucht van een uurtje was het wachten op de bagage op dit mini-vleigveld. Er is hier geen bagageband, maar gewoon een paar mannetjes die de tassen uit het vliegtuig halen om het vervolgens aan je te overhandigen. De taxi naar ons hotel stond al klaar. Dus op naar Golo Hilltops waar Koen in maart ook heeft geslapen. Top accommodatie gerund door 2 nederlandse vrouwen. De vader van een van de eigenaresses moest wel zijn kamer uit omdat wij kwamen overnachten, maar dat maakt hem niet uit. Aardige man die klusjes doet rondom het resort. De rest van de dag hebben we een beetje rondgelopen door Labuan Bajo ( 1 hoofdstraat en dan heb je het gehad). Het touristme is nihil hier op dit moment dus je wordt als blonde blanke met blauwe ogen goed nagekeken en begroet. ’s Avonds wat gegeten bij de accommodatie om vervolgens voor een goede nachtrust te gaan (in tegenstelling tot Kuta) als voorbereiding op de eerste duikdag de volgende dag.
Dag 45 – 1e duikdag – Batu Balong & Batu
Om 06.00 gaat het wekkertje om om 06.30 uur te ontbijten en naar de haven te lopen (ongeveer 20 min.) Daar ligt de boot van Reefseekers als voor ons klaar en we zijn vandaag maar met 3 personen om te duiken. Luxe! Naast ons duikt er nog een meisje uit Duitsland met ons mee, Sara. Haar vriend werkt als divemaster en is een paar dagen weg met een live-aboard dus vermaakt ze zich met een dagtrip. De eerste duikplek was in een woordt fantastisch. Wat een verschil met Egypte en Thailand. Je zwemt in een kleurrijk aquarium met heel veel koraal en vis. Bettine had al gehoopt op een schildpad en we lagen nog geen 2 minuten in het water en haar wens was vervuld. De tweede duik was eveneens top. Alle vissen hier zijn een slag groter dan wat je op andere duikstekken tegenkomt. We hebben die dag heel veel gezien waaronder, 3 schildpadden, een dolfijn (aan de oppervlakte), de eerste Manta (baby) van ongeveer 1,5 meter doorsnee, lionfishes, murenen, gigantische pufferfishes, een mega napoleonfish en heel veel slakjes. Topdag! Rond een uur of 4 waren we terug aan land. Koen heeft nog even z’n powernap gedaan (tja..32 en een dag duiken) en Bettine heeft haar 2e boek van de afgelopen 2 weken bijna uitgelezen. (jaja..Bettine en lezen… het komt er nog wel eens van). ’s Avonds zijn we op aanraden van onze duikgids Tom naar Paradise Restaurant geweest voor een drankje samen met Tom en Sara. Maar voordat je het weet zit je met een hele groep reizigers en bewoners bij elkaar. Erg gezellig maar iets te veel Arak (het plaatselijke brouwsel, het alcoholpercentage weet nietmand precies, maar het is genoeg). Wat wel een bijkomend voordeel is, is dat je goed kan slapen hierdoor. Op naar een korte nachtrust.
Dag 46 – 2e duikdag Tatawa Besar & Tatawa Kecil
De eerste duik bij Tatala Besar was prima! Wel wat stroming maar wederom prachtige dingen gezien. We werden wederom verrast door 4 schildpadden en heel veel scholen vis. Koen had al gehoopt dat we naar zijn favoriete duikplek hier zouden gaan; Tatala Kecil met heel veel mooie tafelkoralen. En Bettine had gevraagd of we een keer een stromingsduik konden doen. Nu leent deze plek zich daar vaak heel goed voor. Dus we hadden er heel veel zin in! De stroming was er helaas niet zoveel, maar het koraal was prachtig !!! Ruim een uur genieten van al dat moois en met stralende gezichten weer boven water komen is uniek! Naast het koraal waren er bijvoorbeeld: grote blauwe zeesterren, scholen vissen, mega maanvissen, krabjes, garnaaltjes, slakjes en een kleine cowfish. Wederom een top dagje! Na het duiken weer hetzelfde ritueel als gisteren. Koen slapen & Bettine haar boek uitlezen en dit verhaal typen. Van Tom kregen we de tip om naar een lokaal tentje te gaan om wat te eten. Dit was ongeveer een half uur vanaf onze accommodatie. ’s Avonds verder niet veel meer gedaan. Lekker relaxt en op tijd naar bed. Wie weet gaan we morgen naar Manta point om de echte zwevende tapijten (Manta’s) te spotten of naar Castle Rock om met een beetje geluk haaien te zien. We weten al wel dat we de boot voor onszelf hebben. Dus het wordt een privé tripje. Nu al zin in!
Dag 47 – 3e duikdag Airstrip & Manta point
Toen we vanmorgen bij de boot aankwamen stonden er niet 3 maar 5 duikflessen klaar. Dat betekende dus dat er nog 2 duikers bij waren gekomen. En dat klopte. Een frans stelletje had zich gisteravond nog aangemeld om mee te gaan duiken. Gelukkig hadden ze dezelfde wens als ons en waren het allebei advanced divers. Ze wilden ook graag naar Casle Rock en Crystal Rock, maar helaas ging het deze dag niet door. Wel een andere mooie plek stond op het programma, namelijk Airstrip. Het is op dit moment niet het seizoen om veel manta’s te spotten, maar met een beetje geluk komen we er daar een paar tegen. Eenmaal beneden stond er aardig wat stroming en na een paar minuten lagen we op de bodem (vasthoudend aan wat stenen voor zover dat kon) met voor ons … een MANTA !!! van ongeveer 3 a 4 meter doorsnee. Geweldig! Na een aantal minuten puur genieten kwam hij in beweging onze kant op en zwom recht over Bettine heen. Wat een top gevoel is dat zeg! Superbeest! Tijdens de duik hebben we er nog een stuk of 4 gezien en daarnaast nog een paar mega bumpheads! Bettine was door haar enthousiastme iets sneller door haar lucht heen dus gingen we iets eerder dan de rest naar de oppervlakte. Eenmaal boven bleken er een stuk of 5 manta’s om ons heen te zwemmen. Toen iedereen boven was hebben we nog een klein half uur gesnorkeld met 10 à 20 manta’s om de boot. Deze dag kon niet meer stuk! De tweede duik heette ‘Manta point’, maar hier hebben we geen enkele manta gezien. Wel heel veel mooi koraal en 5 haaien! Bettine kreeg een compliment dat ze een bamboehaai als eerste had gespot waar de gids overheen had gekeken. Ook de tweede duik was prachtig! Eenmaal weer aan vaste land hebben we een Bintang gedronken op deze prachtige duiken en de foto’s en filmpjes bekeken. Daarna wat gegeten in een lokaal restaurantje en lekker op tijd naar bed na zo’n dag vol met indrukken! Tot de volgende keer!
12 September 2011 - 11:15
Bart Miranda Marieke:
Hoi Koen en Bettine,
Het ziet er wederom fantastisch uit. Koen fijn dat je geen last meer hebt van oorontsteking zodat je weer kunt duiken. Onze vakantie in Italie zit er alweer op dat vertellen we wel aan jullie als jullie terug zijn.
Groet, Miranda Bart en Marieke -
12 September 2011 - 14:12
Jasmijn:
Hoi Bettine en Koen. Is het een leuke reis? Kunnen jullie een foto sturen van China. Gaan jullie ook naar Peking. Ik hoop dat jullie je fijn vermaken. We zijn vandaag bij oma en opa. Dank je wel voor de mooie verjaardagskaart.
Kus van Jasmijn. -
12 September 2011 - 20:48
Zandrie En Anja:
Hoi Bettine en Koen,
In één woord PRACHTIG!!!! wat jullie allemaal onder water zien. Al die mooie kleuren, vissen, schildpadden enz. Ik denk dat je soms je ogen niet kunt geloven wat je allemaal ziet. Het is echt een TOP reis.
En gelukkig Koen, is je oor weer beter. Geniet nog de komende dagen op Flores.
Liefs van ons XX
14 September 2011 - 15:54
Anne:
Bets, vandaag het woord VIS aangeleerd aan de kids.. ik ben maar even zo vrij geweest om de kids mee te laten genieten van de foto's van jullie onderwater avonturen..
Nog een dikke 2 weken genieten en dan alweer back home.. zal weer snel zijn gegaan, deze reis pakken ze jullie in ieder geval niet meer af!!
Genieten nog even, enne... als ik heel eerlijk ben bets, kijk ik er naar uit om weer met je te werken ;-)
Koen, weer oorpijnvrij?? Top! Duikze!